måndag 31 januari 2011

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1dl sirap
1 msk kakao
1 påse turkispeppar
(jag tog 100 gram turkiskpeppar och 3 st käck).
2 tsk smör

Garnering:
200 gram mörk choklad
Flingsalt

Gör så här:
Klä en form, ca 20x25cm med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkiskpepparkrosset i en gryta. Koka upp under omrörning, låt sedan koka på medelvärme utan lock tills det klarar kulprovet. Rör om då och då, rör ner smöret och häll sedan upp smeten i formen. Ställ kolan kallt för att stelna.
Smält under tiden chokladen, låt chokladen svalna. Skär kolan i önskad storlek. Doppa kolan i chokladen och lägg upp på galler eller bakplåtspapper. Strö lite flingsalt innan chokladen stelnar.

Betyg: 5 kolor av 5 möjliga
(fick tom många extra stjärnor av "kolaprovarna").

Tack Mina goda sida för receptet.

Inga kommentarer: