onsdag 8 februari 2012

Rulltårta med vaniljkräm

Det är inte alltid kakorna som är mest färgsprakande och vackra på bild som är godast. Denna rulltårta kanske inte ger det fagraste intrycket....men o akta, för att vara en rulltårta så blev den riktigt god. Fick lite inspiriation av den gode Jamie Oliver som gjorde en tigerrulltårta fylld med glass. Glass är ju vansinnigt opraktiskt att forsla med till fikabordet när det ligger några mil bort. Så jag fyllde rulltårtan med en vaniljkräm istället. Utsatte dock kakan för vissa expriement, så halva gjorde jag tigrerad och andra halvan lekte jag runt med chokladen som Jamie (det är där det är som störst chokladytor)..... 
Rulltårta med vaniljkräm

Recept:

Ljussmet:
3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk

Chokladsmet:
tog lite av den ljusa smeten och vände ner lite kakao på måfå.

Vaniljkräm:
75 gram smör
1,5 dl florsocker
1,5 dl färdig marsankräm

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker som du blandat i en bunke, och vänd ner tills smeten är jämn. Tillsätt mjölken. Häll smeten i en djupplåt med bakplåtspapper. Antingen lägger du ett helt lager med den ljusa och ringlar över chokladsmeten sen (och kör runt den med en kniv lite så den går ner i den ljusa) eller så "duttar" du ut ljussmet varvat med chokladsmeten och låter den bli storfläckig. In i ugnen i 250 grader ca 5 min. Låt svalna något, strö strösocker över den. Lägg på ett bakplåtspapper till och vänd, ta loss det papper som rulltårtan gräddades på.

Fyllningen gör du så här:
Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt. Tillsätt marsankrämen lite i taget och vispa tills den blir jämn. Se till att smör och marsankrämen håller ungefär samma tempratur när du vispar ihop det annars skär det sig lätt.

Bred på fyllningen och rulla ihop!

//V

2 kommentarer:

Vardaxlyx sa...

Ser jätte gott ut!! Min mamma gjorde alltid rulltårta nr jag var liten. =)
Nostalgi lixom!
Kramkram

Veropenn sa...

@Vardaxlyx
visst är det nostalgi:-) vi fick alltid en ljus rulltårta med äpplemos hos moster. Den gick åt på jobbet idag...vissa åt två tom å det ser jag som ett bra betyg.
//V