söndag 20 mars 2011

Blåbärsbullar a la Mormor

Blåbärsbullar a la Mormor

Recept:
1/2 liter ljummen mjölk (37 grader)
50 gram jäst
1 1/2 dl matolja
1/2 tsk salt
1 dl socker
15 dl vetemjöl

Fyllning:
Frysta blåbär
1 dl socker

Gör så här:
Värme mjölken till 37 grader. Lägg jästen i degbunken och rör ut den i lite av mjölken. Häll på resten av mjölken, oljan, satet och sockret. Blanda i mjölet och arbeta degen tills den blir jämn o smidig o släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under en bakduk ca 40 min.

Ta upp degen på bakbordet, knåda den smidig. Dela den i fyra lika stora delar och rulla ut dessa i längder. Skär längderna i åtta delar var och rulla till bullar. Ställ bullarna att jäsa i ytterligare 30 min.

Tina blåbären till hälften, ska vara lite frostiga. När bullarna jäst färdigt tryck ner mitten av bullen (med hjälp av botten på ett glas eller liknande). Fyll hålet med blåbär och sockra. Till sist pensla bullarna med ett uppvispat ägg.

Grädda bullarna i 8-10 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

Klart!

2 kommentarer:

Loppan flyttar västerut... sa...

Vilka mysiga bullar, ser väldigt goda ut!
//Åsa

Veropenn sa...

@Loppan
tycker nog att de är det oxå ha ha!Smakar barndom vet du!
//V