söndag 6 februari 2011

Fransk Nougat

Fransk Nougat

5 dl socker
1 dl vatten
50g flytande glykos
3 st äggvitor
1 st vaniljstång (fröna)
20 g mjukt smör
2 dl mandel

Garnering:
200 gram mörk blockchoklad

Gör så här:
Blanda socker och glykos i en kastrull. Tillsätt vatten och värm på låg värme tills termometern är 121 grader. Bra att ha en termometer!

Vispa äggvitorna tills de är ett fast skum.

Tillsätt 1 dl av vattenblandningen (när den håller 121 grader) i äggviteskummet. Fortsätt vispa i 3 minuter!

Värm resten av vattenblandningen till 149 grader. När den håller rätt temperatur tillsätts den i omgångar i äggviteskummet.

Vispa vidare smeten i 15 minuter eller tills skålen känns helt kall.

Tillsätt fröna från vanlijstången och smör.
Vispa vidare.

Tillsätt mandeln (jag föredrar finhackad), skulle man vilja ha cocktailbär i så tillsätts den nu också.

Lägg upp smeten på ett bakplåtspapper och ställ nougaten i kylskåpet (helst över natten).

Skär upp nougaten i önskade bitar.
Smält choklad och doppa nougaten.

Klart för servering!
Kanske ingen nougat man slänger ihop när sötsuget sätter in, men jättegod och perfekt present!

Tack Passion4baking för receptet!

1 kommentar:

Carina sa...

Så otroligt fina praliner du gör, ser precis ut som köpegodis :)
Tror inte jag har tillräckligt med tålamod för sånt :)