lördag 30 november 2013

Lussekatter

Jag har aldrig lyckats komma ihåg att köpa saffran...men i år lyckades jag!! Så det resulterade i mina livs första Lussekatter. De tappade dock formen något under jäsningen och ett tag tyckte jag de liknade mer påskkycklingar än just lussekatter.
 

Lussekatter

ca 35 st
(efter Mia Öhrns recept, formen är helt min egen)
 
Recept:
50 gram jäst
17 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert saffran á 1/2 g
1,5 dl socker
100 g rumsvarmt smör
250 g kesella lätt
1 ägg till pensling
russin till dekor
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader
Mortla saffran med lite av sockret, rör ut i mjölken
Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig.
Blanda större delen av mjölet med saltet (ta ungefär 14 dl, för att sen tillsätta lite i taget då det inte är säkert det går åt alla 17 dl)
Tillsätt mjölet lite i taget, resten av sockret, smöret och Kesellan. Arbeta ihop till en deg, knåda i maskin i ca 5 min eller förhand i ca 10 min.
Jäs i minst 40 min.
Dela degen i 35 lika stora delar, forma lussekatterna i önskad form. Låt jäsa igen i ca 40 min.
Pensla med ägg, dekorera med russin. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 min.
 
Tips jag fångat upp....sagt av en konditor som var med på nyhetsmorgon. Lägg russinen i blöt, annars drar de till sig vätska från bullen! Å torra lussebullar har vi ätit tillräckligt många gånger ändå!
 
Snart jul....får se om det kan bli lite nytt julgodis i år! Vissa favoriter i repris blir det ju givetvis!
 
//V
 
 

Inga kommentarer: