tisdag 31 januari 2012

Västgötaringar ala Karin

Västgötaringar

Fler skatter ur Karins receptskatt. Karin får nog förlåta formen på dessa "ringar", lovar att jag ska jobba på den. Jag tycker det är så roligt med gamla hederliga kakor. Ni vet såna där som man fick på kafferepen när man var liten fast man kanske drack saft med en massa kaksmulor i efter ha doppat och doppat kakor. Varför detta doppande...ingen aning kakorna var goda som de var!

Recept:
1 1/2 kaffekopp grädde (ca 1,5 dl)
25 gram vanlig jäst
1 1/2 hg smör el. margarin
350 gram mjöl

Gör så här:
Så här gjorde jag vill säga...jag ska ta reda på lite mer exakt hur man gör egentligen.
Grädden värms till 37 grader, slås över jästen och rör tills den löser sig. Blandade i större mängden av mjölet. Ställ åt sidan och låt jäsa till dubbelstorlek. Arbeta in smöret och resten av mjölet.
Ungnen ska vara på medelvärme ca 175 grader. Stäng av när de ser lite bakade ut, låt stå kvar på eftervärme och torka i ett dygn gärna med en träslev i ugnsluckan.
Ät upp eller lägg dem i en väl tätslutande burk.

//V

måndag 30 januari 2012

Muffins med mördeg

Bärmuffins med mördeg
Jo nu var det dags att betala av för äggen igen, så det fick bli lite muffins till moster. Gjorde 2 storlekar Mini & små. Detta recept är från ett riktigt gammalt urklipp i nån tidning. De sitter i början av min första receptsamling om man bortser från gamla bakböcker.

Recept:
ca 10 stora eller 12 små & 12 mini

Mördeg:
30 gram smör
1 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker

Smet:
125 g smör
2 ägg
1 3/4 strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl mjölk

lite hallon & vitchoklad

Gör så här:
Hacka snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Ställ den kallt.

Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i smeten. Tillsätt slutligen smör och mjölk och vänd runt igen tills det blir en slät smet.

Lägg lite smet i botten på varje muffins, lägg i bär och den vita chokladen. Fyll på med mer smet (2/3 av formen), smula över mördeg.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 20-25 min om du gör de stora, ca 15 min för de små och 10 min för ministorleken.

//V



söndag 29 januari 2012

Smörkransar ala Karin

Jag har hittat den stora receptskatten. Gjorde ett besök i veckan hos en bekant för att texta lite. Hon brukar alltid bjuda på 7 sorters kakor och bullar osv och allt så där härligt hembakat. Nu passade jag på att titta lite i hennes receptlåda.....halleluja vilken skatt!!! Hann ju inte skriva av allt där, men när fantasin tryter så vet jag var jag ska vända mig. Hur som helst så tog jag med mig några recept och däribland dessa.....

Smörkransar

Recept:
2 hg smör
2 hg vetemjöl
2 msk tjock grädde
2 msk kallt vatten

Gör så här:
Hacka smöret  i bitar, arbeta ihop med mjölet och därefter slås grädde och vatten över och arbetas ihop till en deg. Kavla ut degen (ca 1/2 cm tjock) och ta ut kakor med hjälp av ett glas och gör ett hål i mitten med en stans eller en fingerborg. Pensla med äggvita och strö över pärlsocker. In i ugnen i 250 grader tills kakorna fått lite färg.

//V

lördag 28 januari 2012

Chokladsemlor

Här är semlorna jag skvallrade om tidigare i veckan, Arlas Chokladsemlor.

Det var till dessa semlor jag skulle ha Puckodrickan, den har man i degen istället för vanlig mjölk.

Mmmmm semlor med en len ton av choklad skulle jag säga.
Ni vet när ni dricker en Pucko så kommer chokladsmaken inte som en explosion utan är lite mer smygande så där. Så blir effekten i dessa oxå, trots att det är chokladdricka i degen, kakao i grädden och om man vill hackad choklad i mandelmassan (jag gjorde både och), vissa var tom pudrade med kakao. Choklad, choklad och åter choklad tänker ni, men det blir nyanser av choklad som gör att helheten blir försvinnande god.

Receptet till dessa hittar du här!

//V

torsdag 26 januari 2012

Så roligt..

....att någon vill att jag ska baka!
För ett par dagar sedan fick jag ett mail från Malin på företaget Klikki. Hon samarbetar med Arla. De undrade om jag ville vara en av de som kunde baka och recensera Arlas semla. Å visst kunde jag det, de är bakade,  utdelade och provsmakade. Nu väntar jag bara på att höra vad mina semmelätande vänner tyckte. Sen ska jag visa er.....kan säga att mmmm nu snackar vi semlor igen.

Undrar ni vad Pucko drickan på bilden har med semlor att göra.....mer än att jag har en förkärlek till Pucko både som dricka och dess namne iform av min hund? Tryck på länken eller vänta tills jag visar er det färdiga resultatet imorgon eller till helgen.
//V

måndag 23 januari 2012

Semla med Tiramisufyllning

Semla med Tiramisu

En variant på semla som jag tror ska falla mig själv i smaken....gillar ju vanlig Tiramisu (utan Cointreau). Har inte smakat än så jag får återkomma med utlåtandet till efter.

Recept på bullarna hittar du här.

Fyllning:
1 äggula
1 msk socker
125 g mascarpone
1,5 msk starkt kaffe eller espresso
(2 msk Cointreau om så önskas)
smör till stekning
kakao
grädde

Gör så här:
Separera ägget, vispa gulan m sockret. Tillsätt mascarponen och rör till jämnsmet. Blanda kaffet med Cointreau (om man vill ha det annars mät bara upp kaffet). Skär av locket till bullen och gröp ur. Spara inkromet. Skeda i lite kaffe i botten på varje bulle.  Fräs smulorna i smöret och resten av kaffet tills de blivit lite krispiga.  Lägg på lite mascarponekräm i bullarna, pudra kakao, fördela smulorna över krämen och lägg på ytterligare ett lager med mascaropne och kakao. Spritsa en gräddkant, på med locket och pudra över kakao över bullen.

Ska man göra många stora semlor dubblas satsen.

//V

Uppdaterat!
o´hoj detta var gott.....det är ju så här semlor ska smaka:-)

söndag 22 januari 2012

Semlor

Klassiska Semlor
i miniformat.

Japp, de här semlorna är inte stora. Jag gjorde dem något mindre än hälften så stora mot vad en beräknas som. Räcker gott och väl då jag själv inte är nån semmelfantast o de som vill ha mer eller större får ta två. De första jag fyllde blev med vanlig klassiskfyllning.

Recept:
20 st normalstora eller 50 st små

50 gram jäst
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
2 tsk vaniljsocker (om man vill)
1 tsk salt
c:a 1,5 liter vetemjöl special

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma och vaniljsocker.
Häll över mjölk o smörblandningen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet under knådning, kolla degen och ta inte i mer mjöl än nödvändigt.
Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda degen i ca 15 min i degblandare.
Låt degen jäsa till dubbelstorlek ca 30 min.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar (80 gram för en normalstor, mini ca 30 gram). Rulla till bollar och lägg på plåt m bakpapper. Jäs igen 50-60 min dubblestorlek.
Grädda bullarna i nedredelen av ugnen i ca 10 min i 225 grader.
Låt svalna.

Klassiskfyllning
Skär av en hatt och gröp ur (sparas till fyllning).
Blanda inkromet med mandelmassa och lite grädde till en slät massa.
Fyll bullen och spritsa grädde, lägg på hatten och pudra med florsocker.

//V



lördag 21 januari 2012

Chokladfondant

Chokladfondant
Det där med chokladfondant har jag varit nyfiken på.....har aldrig ätit det, har aldrig bakat det. Har haft den på min "att göra" -lista ett bra tag. Gjorde slag i saken idag när jag väntade på mina semmelbullar(heter det så?) skulle jäsa klart. Efter som jag aldrig sett en "riktig" chokladfondant i verkligheten är jag tveksam på om mina skulle hålla måttet. Så jag slängde in den i tidning och tog kort på den lite halvgömd. Men receptet verkade bra, för god var den iallafall så det skriver jag helt öppet utan att skämmas.

Recept:
150 gram mörk choklad
150 gram smör
1 dl socker
4 st ägg
2 st äggulor
0,75 dl mjöl

Gör så här:
Smält chokladen. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Häll sedan ner äggulor, choklad och till sist mjölet. Häll upp blandningen i 4 smorda portionsformar. Grädda i 7-8 min i 200 grader (de ska vara rinniga i mitten). Servera med glass, grädde, frukt eller bär. 

//V

torsdag 19 januari 2012

Kafferep på en fredag

En kopp kaka någon?
Tänkte bjuda på ett kafferep imorgon på jobbet. Det är väl en bra avslutning på veckan. På frågan vad som önskades så var det Rulltårta och Bountybollar. Det blev väl några fler sorter varav en variant av kolakaka som de inte smakat innan....ja inte jag heller faktiskt.

Bountybollar

Chokladmaränger

Rulltårta & Kolachokladssnittar
Kolachokladsnittar receptet kommer nedan.


Chokladkolakakor med Salmiakchoklad

Recept:
200 gram smör
1,75 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk sirap
4,5 dl  (knappt)vetemjöl
0,5 dl kakao
100 gram Anthon Bergs dark Salmiak & Liquorice

Gör så här:
Rör rumsvarmt smör och socker till en jämn smet.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, sirap och blanda till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl tills och rör/vispa tills smeten kladdar ihop sig. Först blir det små smulor men fortsätt till smulorna blir större. Tillsätt den hackade chokladen.

Antingen gör man små bollar, som man plattar till ngt innan de skeppas in i ugnen. Eller så gör man en traditionell längd/längder som man skär som snittar efter vändan i ugnen.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader 18-20 min om du gjort längder och ca 15-16 minuter om du gjort bollar.

//V


måndag 16 januari 2012

Lemoncurdgrottor

Lemoncurdgrottor

Jo jag kan ha snöat in lite på den där Lemoncurden. Idag gjorde jag små minigrottor med detta. Då jag tycker lakrits och citron är en god kombination så slängde jag på lite lakritsströssel på några oxå. Det blev klart bättre resultat när jag la på strösslet efter de kom ur ugnen....annars blev det en icke fotovänlig sörja. För smaklökarna spelar det dock ingen roll.


//V

söndag 15 januari 2012

Muscovadokakor

Muscovadokakor

Nu har jag bakat en sån där nyttig kaka....eller ja jag läste att Muscovadosocker innehåller en hel del mineraler och B-vitamin, ungefär där tog väl det nyttiga slut.  Muscovadosocker har ju en speciell smak....och jag har förrut inte kunnat bestämma mig för om jag gillar det eller inte. Det sägs att det finns en lakritston i det men den har jag inte känt. Jag missade att kakorna skulle skäras isär innan ugnen och inte efter som andra snittkakor. Men det verkade funka ändå, de hade nog blivit lite krispigare om de skurits isär innan.  Å vad det beträffar Muscovadosockret så gillar jag nog det ändå, har smakat av dem nu.

Recept:
15-20 st

2 1/2 dl mörkt muscovadosocker
200 gram rumstempererat smör
1 ägg
2 msk mörk sirap
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
strössel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör socker och smör poröst. Tillsätt ägg och sirap, blanda väl.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver väl och vänd ner i smeten. Rör ordentligt tills alla klumpar är borta. Ta upp smeten på mjölat bakbord och forma till en rulle och platta till. Skär i 15-20 sneda bitar.
Strö på strössel. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ca 15-20 min. Låt svalna på galler.

Receptet hittade jag i en tidningen Hembakat nr2/2011.


Bullar med lemoncurd

Bullar med Lemon Curd

Idag har det bakats bullar. Har gjort de vanliga med vanilj emellan och ett gäng blev med lite smör och Lemon Curd. Nej jag har inte gjort Lemon Curden själv.....hörde Jamie Oliver säga att finns det bra produkter varför göra det själv. Så denna Curden får vi tacka Robertson för.

//V

torsdag 12 januari 2012

Makroner med Lemoncurd


 Makroner/Macarons med Lemon Curd och lakritsströssel


Ikväll blev det ytterligare ett bak av Makroner. Jag gjorde ett totalhaveri för ett par kvällar sen, de hamnade i sophinken. De skulle blivit Hallon/lemoncurd. Läste att någon gjort hallonmakroner med mosade hallon och lyckats....tror nog att just det blev mitt fall eller makronernas som blev helt platta. De torkade aldrig och fick den där hinnan. "Makronsjälvförtroendet" fick sig en ordentlig törn. Så pass att det gnagde och jag var tvungen att prova igen.
Här är de....Gula Makroner med Lakritsströssel fyllda med Lemoncurds. De här tror jag kommer falla min mamma i smaken som inte gillar "för sött". Här får man ju sött och syrligt på engång. Blir spännande och se vad hon tycker! Så kommer du o fikar imorrn?

Receptet hittar ni här!

//V

söndag 8 januari 2012

Makroner/Macarons

 Makroner/Macarones
I många bloggar jag läser så bakas det fina Makroner i alla de möjliga färger. Har länge velat testa och göra egna men dragit mig för det då det verkat svårt och omständigt. Det var inte särskilt omständigt men lite svårt ska nog erkännas. Det blev ju inget perfekt resultat på dessa första två omgångar jag gjorde. Men jag bjussar på att ni får se nybörjar Makroner. Den första satsen så tyckte jag marängen "smälte" efter jag tillsatt smakessence och färg. Men de blev bäst i formen....fast dem glömde jag av i ugnen och den gröna färgen tog sig en gul ton. Andra satsen blev maräng mer som man tänker sig maräng, men då flöt de inte ut utan blev toppiga o toppen gick för allt i värden inte trycka ner. Ville ha dem blå....men de ville inte bli blå de blev turkosa. Får nog ta och beställa lite bra pastafärger snart. Ja ja nog om det...de där med mint var riktigt goda iallafall, de andra har jag inte smakat på än.


Mintmakroner med chokladfyllning

 Vaniljmakroner med vitchoklad smaksatt med blåbärsessense


Recept:
Det finns ju en massa olika men jag följde ett ur min julklappsbok Makroner.

1 3/4 mald sötmandel (jag använde färdigt mandelmjöl)
2 1/2 dl florsocker
2 extra stora äggvitor
1/2 dl strösocker
1 tsk pepprmintsessens (i de gröna) 1/2 tsk vaniljessense (i de blå...turkosa)
grön resp blå karamellfärg

Gör så här:
Lägg mandelmjölet och florsockret i matberedaren och kör 15 sekunder. Sikta sen ner blandningen i en skål.
Täck 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna hårt i en bunke tills det blir mjuka toppar i den. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir en blank och tjock marängsmet. Blanda i smakessense och färg.

Vänd ner 1/3 av mandelblandningen i taget i marängsmeten. När alla torra ingredienser blandats ner fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.

Häll marängsmeten i en sprits med 1 cm stort munstycke. Spritsa sen ut 32 st cirklar. Knacka bakplåtarna mot underlaget så ev luftbubblor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i 30 min eller tills en hinna bildats och du inte får ngn smet på fingrarna när du pillar på den.
Värm ugnen till 150 grader.

Grädda i 10-15 minuter.  Låt svalna i 10 minuter. Lossa försiktigt Makronerna från plåten och låt svalna helt.

Fyllning:
4 msk rumsvarmt smör
1 1/4 dl florsocker
55 g smält choklad (som fått svalna)
plus ev färg o essense

Gör så här:
Smält chokladen och låt den svalna.
Vispa smöret vitt och fluffigt. Sikta ner florsockret och vispa till konsistensen är slät och krämig. Tillsätt ev färg och smak. Vänd sedan ner den smälta chokladen.

Lägg ihop 2 makroner med fyllning emellan.

//V


fredag 6 januari 2012

Marängsnittar

Marängsnittar

tänk att lite maräng och choklad kan liva upp en mördegskaka så pass!!! En ny liten favorit på småkaksfatet kan jag lova. Inspiration till den hittade jag här hos Systrarnas Bakblogg!

Recept:
35 gram socker
100 gram smör
150 gram mjöl

Till Marängen:
2 äggvitor
2 dl socker

mörk choklad

Gör så här:

Blanda ihop socker, smör och vetemjöl till en deg, dela i 2 delar och rulla till längder. Lägg dem på papperstäckt plåt, platta till dem och grädda dem ljusgula i 200-225 grader.


Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret lite i taget.
Strö ut lite choklad på mördegen, bred ut märängsmeten över mördeg och choklad. Grädda i ytterligare fem minuter eller tills marängen stelnat och fått fin färg.

Låt längderna svalna lite, skär dem sedan i snittar (ca 20 st per längd) och ringla över lite smält choklad.
 
Enkelt, snabbt och gott!
 
//V
 
 

onsdag 4 januari 2012

Mozartrulle

Mozartrulle

Mozartkulor är ju så gott, men jag tycker att det är ett evigt rullande. Förra året stansade jag ut hjärtan, men i år blev jag nog lite latare och gjorde rullar.



Marsipan, Nougat och Smältchoklad är vad som behövs. Jag gjorde marsipanen själv av 200 gram mandelmjöl, 1 äggvita och 3 dl florsocker. Kavlade ut en platta som jag bredde nougat över, rullade ihop som en bulldeg och skar lagom längder som sedan doppades i choklad. Ringlade även över lite choklad på några, men de fanns inte kvar vid tidpunkten för fotning.
//V