Fransk Nougat
5 dl socker
1 dl vatten
50g flytande glykos
3 st äggvitor
1 st vaniljstång (fröna)
20 g mjukt smör
2 dl mandel
Garnering:
200 gram mörk blockchoklad
Gör så här:
Blanda socker och glykos i en kastrull. Tillsätt vatten och värm på låg värme tills termometern är 121 grader. Bra att ha en termometer!
Vispa äggvitorna tills de är ett fast skum.
Tillsätt 1 dl av vattenblandningen (när den håller 121 grader) i äggviteskummet. Fortsätt vispa i 3 minuter!
Värm resten av vattenblandningen till 149 grader. När den håller rätt temperatur tillsätts den i omgångar i äggviteskummet.
Vispa vidare smeten i 15 minuter eller tills skålen känns helt kall.
Tillsätt fröna från vanlijstången och smör.
Vispa vidare.
Tillsätt mandeln (jag föredrar finhackad), skulle man vilja ha cocktailbär i så tillsätts den nu också.
Lägg upp smeten på ett bakplåtspapper och ställ nougaten i kylskåpet (helst över natten).
Skär upp nougaten i önskade bitar.
Smält choklad och doppa nougaten.
Klart för servering!
Kanske ingen nougat man slänger ihop när sötsuget sätter in, men jättegod och perfekt present!
Tack Passion4baking för receptet!
Så otroligt fina praliner du gör, ser precis ut som köpegodis :)
SvaraRaderaTror inte jag har tillräckligt med tålamod för sånt :)